
Kasza jaglana jest zasadotwórcza i
zawiera niewiele skrobi, za to ma dużo białka.
Nie zawiera glutenu oraz jest dobra dla
alergików. Łatwo i szybko się trawi oraz zawiera duże ilości
błonnika. Poprawia przemianę materii dzięki zawartości krzemu
oraz doskonale działa na skórę, paznokcie i włosy. Co ważne przy
zdrowej diecie, kasza jaglana oczyszcza też nasz organizm z toksyn.
Dziś przepis na zdrową zupę z kaszą jaglaną z dodatkiem
rozgrzewających przypraw. Zupa intensywnie podkręca metabolizm i m
właściwości oczyszczające.
Zupa jest pyszna, aromatyczna i
pożywna. Jest doskonałą i zdrową alternatywą dla tradycyjnego
rosołu. Przygotowuje się ją łatwo i stosunkowo szybko. Dzięki
swojej pożywności, zawartości błonnika i innym wyżej wymienionym
właściwościom potrawa jest wskazana dla osób na diecie
redukcyjnej, jak i dla tych pracujących nad przyrostem masy
mięśniowej. Jak ją przygotować?
Składniki:
60 g kaszy jaglanej
1/2 dużego selera
5 średnich marchewek
1 korzeń pietruszki
Curry
Kurkuma
Pieprz
Pieprz ziołowy
Sól himalajska lub morska
Sposób przygotowana:
Warzywa należy umyć i obrać, a
następnie zetrzeć na tarce albo użyć robota kuchennego. Następne
trzeba opłukać kaszę w zimnej wodzie, co najmniej trzykrotnie, aż
przestanie się wytrącać mętny osad.
Warzywa wrzucamy do dużego garnka z
wrzącą wodą i gotujemy ok. 5 minut. Dodajemy kaszę jaglaną i
doprawiamy do smaku wymienionymi przyprawami.
Gotujemy około ośmiu minut.
Odstawiamy zupę pod przykryciem i czekamy, aż kasza napęcznieje.
Zupa gotowa!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz